Schoolmaaltijden

Gezond en genoeg eten is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich gezond te ontwikkelen en met plezier te kunnen leren op school. In Malawi is veel armoede, met name onder gezinnen op het platteland, zoals in Chimatilo. Niet alle ouders slagen erin om hun kinderen met een gevulde buik naar school te sturen. Om toch goed te kunnen presteren op school, is het van belang dat de school een bijdrage kan leveren aan de stabiliteit van de voedselintake van haar leerlingen.

Tijdens het opbouwen van ons schoolfonds project in 2023, kregen we steeds meer berichten van de dorpelingen over honger in Chimatilo. Het graan is schaarser en dus duurder in Sub-Sahara Afrika door mondiale invloeden, zoals bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne en mislukte oogsten door klimaatverandering. Deze invloeden worden in Malawi waar toch al armoede heerst extra hard gevoeld. Een mislukte oogst door bijvoorbeeld overstromingen of langdurige droogte, betekent bovendien voor zelfvoorzienende boeren – in Malawi gaat het dan om ca. 85% van de bevolking – een directe bedreiging voor het levensonderhoud. Door ondervoeding van kinderen staat hun gezondheid en hun potentieel in het onderwijs op de tocht.

Hoewel het plan was om het aantal schooluniformen uit te breiden, zodat er meer kinderen konden werken aan hun voorschoolse opleiding in Chimatilo, vroegen de dorpelingen ons om een oplossing voor de honger onder de allerjongsten: schoolmaaltijden voor de kleuterschool. Wij vonden de crisis zo urgent dat we het budget voor de uniformen vrij maakten voor dit idee van de dorpelingen. Zo kunnen de kinderen op de kleuterschool in Chimatilo in elk geval één keer per dag op school een voedzame maaltijd genieten, ook op de dagen dat het thuis niet lukt om een maaltijd voor het hele gezin te bereiden.

De ruïne van de buitenkeuken bij de dorpsschool wordt in oude glorie hersteld door metselaar Andrew Mailos.

In het voorjaar van 2024 werd door de dorpelingen geïnventariseerd wat er nodig zou en wat er reeds voor handen was bij de school. Mayimuma, Estery en Joyce, drie vrouwen uit het dorp, werden aangewezen uit de geïnteresseerden om het koken op het terrein van de dorpsschool voor hun rekening te gaan nemen. Om op open vuur te koken, terwijl de kinderen ook veilig buiten moeten kunnen spelen, was een veilige kookplek van belang. In de zomervakantie in 2024 kon begonnen worden met het herstellen van het vervallen keukengebouw dat in onbruik was geraakt. De muren werden gerestaureerd met oog voor duurzaam hergebruik en er werd geïnvesteerd in een golfplaten dak dat jaren mee kan. Ook werd de opslagruimte geschikt gemaakt voor de opslag van voedsel.

Het dak zit erop!
De nieuwe cementvloer is gegoten.
Voorbereidingen door onze lasser.
De laatste hand wordt gelegd aan het beveiligen van de schooldeur.

In het najaar van 2024 zullen we ons richten op het implementeren van 3-wekelijkse schoolmaaltijden voor alle leerlingen van Chimatilo Nursery School in het nieuwe schooljaar. Hiertoe zullen fuel-efficiënt stoves gemetseld worden. Zo kan het brandstofgebruik beperkt worden en zal de voetafdruk op het klimaat tot een minimum beperkt blijven, terwijl er ook respect is voor de methode van het koken op vuur die de vrouwen in het dorp eigen is.